detox | sapvasten

wat is sapvasten

Hoewel de mensheid al duizenden jaren het lichaam reinigt en heelt met sapvasten, is een sapvastenkuur actueler dan ooit. In de natuurgeneeskunde wordt sapvasten veel gebruikt om het lichaam te reinigen. Daarnaast hebben steeds meer mensen behoefte aan bezinning. Even een periode niet eten en alleen maar vloeibaar fruit en groenten nuttigen. Het interessante van sapvasten is dat er veel meer gebeurt dan alleen een reiniging en bezinning.

3 fasen van het sapvasten

fase 1 - afbouw

3 dagen

Tijdens deze fase bereid u zich voor op het sapvasten. U past uw eetpatroon hierop aan.

fase 2 - sapvasten

3 of 6 dagen

Tijdens deze fase drinkt u verse groente- en fruitsappen, soep, kruidenthee en (bron)water. 

fase 3 - opbouw

3 dagen

U heeft het sapvasten volbracht en u voelt zich als herboren! U stapt weer over op het eten van vaste voeding. 

3- en 6 daags sapvasten pakket

Het 3- of 6 daags sapvasten pakket bestaat uit:

 • Het informatieboekje waarin alles eenvoudig en compleet omschreven wordt
 • Een persoonlijke weeg- en meetkaart
 • Een menukaart
 • bitterzout 1 en bitterzout 2 (sulfaat die zorgt voor het legen van de darmen)
 • Reset 1 (aminozuren ondersteunen de instandhouding van het spierweefsel EN de aminozuren ondersteunen het afvallen).                                                                  
 • Reset 2 (algen die de gifstoffen binden en ervoor zorgen dat gifstoffen niet opnieuw opgenomen worden)
 • Reset 3 (kruiden die de lever ondersteunen)
 • Reset 4 (mineralen die het magnesiumtekort aanvult)
 • Reset 5 (goede darmbacteriën die ondersteuning geven aan de darmflora)

waarom ga je sapvasten

Reiniging en ontgifting

Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan afvalstoffen en toxines. Het verwerken gebeurt in het lichaam door de darmen, de lever en de nieren. Maar zelfs met een gezond lichaam is het in de huidige maatschappij niet mogelijk om alle afvalstoffen kwijt te raken. Deze afvalstoffen hopen zich op in ons (vet)weefsel en kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan vermoeidheid, lusteloosheid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten en darmklachten. Tijdens het sapvasten komen de gif- en afvalstoffen vrij en worden deze afgevoerd.

Autofagie

Tijdens het sapvasten wordt er een proces gestimuleerd in het lichaam dat autofagie heet. Er worden dan, niet goed functionerende onderdelen en afvalstoffen van de cel afgebroken. Vandaar dat het voor onze gezondheid belangrijk is om regelmatig te sapvasten.

Bewegen

Als men tijdens het sapvasten flink beweegt, stimuleren we de vetverbranding. De hoeveelheid beweging in de intensiteit is sterk afhankelijk van de basisconditie.

Ontzuren

In een gezonde situatie houdt het lichaam de zuurgraad van het bloed op een goed niveau, namelijk rond pH 7. Door bijvoorbeeld onze voeding, alcohol, stress en medicijngebruik kunnen er toch zure afvalstoffen in het lichaam achterblijven en wordt het lichaam te zuur. Tijdens het sapvasten ontstaat er weer een gezonde zuurgraad.

Ketose / vetverbranding

Tijdens het sapvasten worden er weinig koolhydraten gegeten. Het lichaam past zich hierop aan en schakelt over van suiker- naar vetverbranding. Het plaatselijk vet wordt gebruikt als energiebron. Dit noemen we “in KETOSE” gaan. Na gemiddeld één dag sapvasten gaan we al in ketose!

Geest

Vasten is een prachtige gelegenheid om ook een geestelijk opruiming te houden. Stress, oude patronen en eventueel oud zeer kunnen losgelaten worden waardoor er ruimte komt voor nieuwe dingen. Een sapkuur kan een bijdrage leveren aan uw geestelijke gezondheid. Het is een uniek moment om uw doelen bij te stellen en nieuwe doelen te maken. Elke stap in de richting van een gezond lichaam kan een waardevol geschenk zijn.

voor wie is het

Sapvasten is voor alle mensen boven de 18 jaar. We raden sapvasten af als u: 

 • zwanger bent of borstvoeding geeft
 • medicijnen gebruikt 
 • een verhoging heeft van 38,5 graden of meer
 • ernstig ziek bent of nog in de herstelperiode zit
 • onlangs geopereerd bent
 • een te snel of te langzame werkende schildklier heeft
 • overspannen bent of in een burn-out zit
 • lijdt aan een psychiatrische aandoening
 • een eetprobleem heeft of heeft gehad
 • een lever- of een nieraandoening heeft 
 • ernstig verslaafd bent

Wilt u ondanks één van boven genoemde situaties toch gaan sapvasten, dan raden wij ten zeerste aan contact met uw huisarts op te nemen. Overleg met hem/haar waarom u dit wilt doen en of dit wel verstandig is in uw situatie.

Ketonen meten

Op het moment dat het lichaam energie nodig heeft, maar er weinig koolhydraten beschikbaar zijn, dan gaat het lichaam tijdens het sapvasten over op vetverbranding. Door deze vetverbranding ontstaan er ketonen in het lichaam. Dit noemen we “in KETOSE” gaan. Het lichaam wordt gedwongen om vetten als brandstof te gebruiken. Dit heeft als groot voordeel dat de plaatselijke vetcellen worden afgebroken. Na gemiddeld één dag sapvasten gaan we al in ketose! Dit kunnen we via het bloed of de urine meten.

Ketonen BLOED meting:

 • De ketonenmeter geeft precies de hoeveelheid ketonen in het bloed aan.

Ketonen URINE meting:

 • De ketonenstrips geven aan of er ketonen in de urine zitten.
 • De uitslag kan beïnvloed worden door de grote hoeveelheid water die er tijdens het sapvasten gedronken wordt.

pH-waarde meten

In de natuur is de pH-waarde erg belangrijk. Deze pH-waarde wordt bepaald door het evenwicht tussen zuren en basen. Eenvoudige voorbeelden van de juiste pH-waarde zijn:

 • als de tuin niet de juiste pH-waarde heeft dan groeien de planten niet goed of gaan zelfs dood.
 • als water niet de juiste pH-waarde heeft, dan wordt het water groen.

Ons lichaam heeft ook een pH-waarde. Een gezonde pH-waarde ligt rond 7.0. Als het lichaam een te lage pH-waarde heeft, is er zuuroverschot en er worden dan zuurresten in de gewrichten, weefsels en botten opgeslagen. Dit kan diverse vervelende aandoeningen tot gevolg hebben zoals: reuma, jicht, botontkalking, vermoeidheid, huidproblemen, overgewicht en zelfs een grotere vatbaarheid voor infectieziekten. Bij velen verzuurt het lichaam nog sneller rond het 45ste levensjaar. Dit komt door de afname van bepaalde stoffen(natriumbicarbonaat) die de (urine)zuren neutraliseren.

Onze voeding speelt een belangrijke rol. De ideale voeding bevat namelijk 2 tot 4 x meer basenvormende dan zuurvormende voedingsmiddelen.

 • Zuurvormende voeding: frisdrank, fast food, vlees, vis, melk, kaas, granen zoals brood en pasta, rijst en maïs.
 • Basenvormende voeding: groenten en fruit, kruidenthee, mineraalwater, rode wijn en kruiden zoals basilicum en peterselie.

Uiteraard is het niet de bedoeling om alle zuurvormende voedingsmiddelen te vermijden aangezien we deze ook nodig hebben. Het gaat erom dat we de voeding zodanig samen stellen dat er uiteindelijk een basenoverschot ontstaat.

Wat gebeurt er

Tijdens het sapvasten gaat het lichaam ontzuren door het gebruik van sappen. Om dit proces te ondersteunen nemen we basen vormende supplementen (Reset 2 en Reset 4) in. In de meeste gevallen is de urine al na 2 dagen sapvasten, minder zuur.

pH-waarde meten

De Ph-waarde is tijdens het sapvasten, heel eenvoudig te meten met pH-teststrips. Door dagelijks een teststrip één seconde in de urine te dopen, is de pH-waarde binnen 30 seconden af te lezen op de pH-kleurenkaart. Om een goed gemiddeld beeld te krijgen wordt deze test elke dag uitgevoerd.