FAQ – veel gestelde vragen

Waarom voegen we SUPPLEMENTEN toe aan het sapvasten?

  • Tijdens het sapvasten drinken we alleen sappen en ontbreken de aminozuren. Aminozuren zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam, vandaar dat deze eraan toegevoegd worden. Sappen bevatten namelijk alleen vitaminen, mineralen en lichtverteerbare koolhydraten.
  • De supplementen zorgen ervoor dat vrijgekomen gifstoffen niet opnieuw worden opgenomen en het lichaam verlaten.
  • Omdat de lever behoorlijk belast wordt tijdens het sapvasten, wordt de gezondheid van de lever ondersteund door supplementen.
  • Sappen bevatten te weinig van het mineraal “magenesium”. De supplementen zorgen voor de aanvulling. Dit is belangrijk voor het behouden van soepele spieren.
  • Tijdens de opbouw zorgen de supplementen voor het toevoegen van goede melkzuurbacteriën, als extra ondersteuning aan de darmflora.

Is sapvasten bij medicijngebruik verstandig?

Tijdens het sapvasten kunnen medicijnen een mindere werking hebben. Vandaar dat het belangrijk is om vooraf contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan adviseren of sapvasten in combinatie met het medicijngebruik verstandig is.

Mag een kind van 16 jaar sapvasten?

Nee, het is niet verstandig als een kind die in de groei zit, gaat sapvasten. Vandaar dat we een minimale leeftijd van 18 jaar aanhouden.

Mag iemand met JICHT sapvasten?

Ja, iemand met jicht kan sapvasten. Als iemand al langere tijd een gezonde leefstijl heeft dan is de kans dat er een jichtaanval komt kleiner, maar uitsluiten gaat niet. Door de ontgifting kan er namelijk een jichtaaval uitgelokt worden.

Mag iemand die zwanger is of borstvoeding geeft sapvasten.

Nee, als een vrouw zwanger is of borstvoeding geeft is het niet verstandig om te gaan sapvasten. Met name de ketonen die vrijkomen en de ontgifting zijn niet goed voor het kind.

Zijn de supplementen geschikt voor een VEGETARISCHE leefstijl?

Ja, de Gezond Sapvsten kuur is geschikt voor een vegetarische leefstijl.

Zijn de supplementen geschikt voor een VEGANISTISCHE leefstijl?

Ja, door een kleine aanpassing is de Gezond Sapvsten kuur geschikt voor een veganistische leefstijl.

Hoe moet de Gezond Sapvasten kuur bewaard worden?

De producten moeten droog, donker en bij kamertemperatuur bewaard worden, buiten bereik van jonge kinderen.

Waarom nemen we VERSE sappen tijdens het sapvasten?

In verse sappen zitten waardevolle stoffen die nog niet met zuurstof uit de lucht zijn gaan oxideren. Dit oxideren is een bederfproces, waardoor het sap een andere kleur, smaak en lagere voedingswaarde krijgt.

Kan er beter een juicer of een blender gebruikt worden, voor het maken van sappen?

De pulp die overblijft in de juicer bevat cellulose. De cellulose kan zorgen voor een snellere gisting, wat winderigheid kan veroorzaken. Het is de vraag of dit voordeel opweegt tegen het kopen van een dure juicer. Een blender heeft als voordeel dat alle vitaminen en mineralen in het sapje blijven, vandaar dat onze voorkeur uitgaat naar een blender.

Mag er KOFFIE gedronken worden tijdens het sapvasten?

Het ligt er aan met welk doel iemand gaat sapvasten. Als het doel is om in ketose. te komen, dan kan koffie of een koffievervanger gedronken worden. Als iemand gaat sapvasten voor een darmreiniging en/of voor het ontgiften, dan kan er geen koffie of koffievervanger gedronken worden.

Wordt er tijdens de kuur rekening gehouden met het aantal CALORIEËN?

Het gaat tijdens de kuur niet om het aantal calorieën. Er wordt wel rekening gehouden met een lage inname van suikers en koolhydraten. Dit is namelijk belangrijk om in ketose te komen.

Mogen tijdens de op- en afbouw PSYLLIUMVEZELS EN INULINE gebruikt worden?

Ja, deze mogen gegeten worden tijdens de af- en opbouw. Het eten van Psylliumvezels en inuline tijdens het sapvasten wordt sterk afgeraden omdat deze op nuchtere maag veel gasvorming geven en voor obstipatie kunnen zorgen.

Mogen tijdens de op- en afbouw peulvruchten gebruikt worden?

Ja, deze mogen gegeten worden tijdens de af- en opbouw. Tijdens het sapvasten worden er geen peulvruchten gegeten.

Wat is "in KETOSE" gaan?

Als het lichaam over gaat van suiker- naar vetverbranding, dan gaat men “in ketose*”. Het plaatselijk vet wordt gebruikt als brandstof. Dat het hardnekkig vet minder wordt, wordt meestal als prettig en gewenst ervaren. Door de vetverbranding komen er ketonen vrij. De hoveelheid ketonen is eenvoudig te meten*. Een meting laat zien of een lichaam “in ketose” is.

*informatie hierover staat op de site.

Hoe kan ik meten of ik "in KETOSE" ben?

Tijdens de vetverbranding komen er ketonen vrij en deze zijn op verschillende manieren te meten. De meest betrouwbare en naukeurige is de bloedmeting. De meting geeft aan hoeveel ketonen er in het bloed zitten. Een urinemeting laat alleen zien of het lichaam in ketose is. Beide metingen zijn eenvoudig zelf uit te voeren.

Klopt het dat het UMC Utrecht een ketogenen dieet voorschrijft?

Ja, het ziekenuis in Utrecht gebruikt dit dieet bij patiënten die epilepsie hebben. Bij de verbranding van vetten ontstaan zogenaamde ketonen. Die kunnen een ontlading van hersencellen onderdrukken en zo epileptische aanvallen voorkomen.

www.umcutrecht.nl

Is het verstandig om na het sapvasten, weinig koolhydraten te eten?

Als het doel is om plaatselijk vet te blijven verbranden, dan is het advies van maximaal 20 gram koolhydraten per dag te eten. Dan blijft het lichaam namelijk “in ketose”.

Is het belangrijk om na het sapvasten, ook veel WATER te blijven drinken?

Ja, per dag heeft het lichaam 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Enkele signalen van te weinig water drinken zijn o.a. hoofdpijn, slechte concentratie, vermoeidheid, verstoppingen, donkere urine en een slechte adem. TIP: Aqualert is een app die je herinnert om water te drinken.