Wat is sapvasten?

Hoewel de mensheid al duizenden jaren het lichaam reinigt en heelt met sapvasten, is een sapvastenkuur actueler dan ooit. In de natuurgeneeskunde wordt sapvasten veel gebruikt om het lichaam te reinigen. Daarnaast hebben steeds meer mensen behoete aan bezinning. Even een periode niet eten en alleen maar vloeibaar fruit en groenten nuttigen. Het interessante van sapvasten is dat er veel meer gebeurt dan alleen een reiniging en bezinning.

Reiniging en ontgifting

Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan afvalstoffen en toxines. Het verwerken gebeurt in het lichaam door de darmen, de lever en de nieren. Maar zelfs met een gezond lichaam is het in de huidige maatschappij niet mogelijk om alle afvalstoffen kwijt te raken. Deze afvalstoffen hopen zich op in ons (vet)weefsel en kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan vermoeidheid, lusteloosheid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten en darmklachten. Tijdens het sapvasten komen de gif- en afvalstoffen vrij en worden deze afgevoerd.

Ontzuren

In een gezonde situatie houdt het lichaam de zuurgraad van het bloed op een goed niveau, namelijk rond pH 7. Door bijvoorbeeld onze voeding, alcohol, stress en medicijngebruik kunnen er toch zure afvalstoffen in het lichaam achterblijven en wordt het lichaam te zuur. Tijdens het sapvasten ontstaat er weer een gezonde zuurgraad.

Autofagie

Tijdens het sapvasten wordt er een proces gestimuleerd in het lichaam dat autofagie heet. Er worden dan, niet goed functionerende onderdelen en afvalstoffen van de cel afgebroken. Vandaar dat het voor onze gezondheid belangrijk is om regelmatig te sapvasten.

Ketose

Tijdens het sapvasten worden er weinig koolhydraten gegeten. Het lichaam past zich hierop aan en schakelt over van suiker- naar vetverbranding. Het plaatselijk vet wordt gebruikt als energiebron. Dit noemen we "in KETOSE" gaan. Na gemiddeld één dag sapvasten gaan we al in ketose!

Beweging

Als men tijdens het sapvasten ook nog flink beweegt, stimuleren we de vetverbranding. De hoeveelheid beweging in de intensiteit is sterk afhankelijk van de basisconditie.

Geest

Vasten is een prachtige gelegenheid om ook een geestelijk opruiming te houden. Stress, oude patronen en eventueel oud zeer kunnen losgelaten worden waardoor er ruimte komt voor nieuwe dingen. Een sapkuur kan een bijdrage leveren aan uw geestelijke gezondheid. Het is een uniek moment om uw doelen bij te stellen en nieuwe doelen te maken. Elke stap in de richting van een gezond lichaam kan een waardevol geschenk zijn.